آندوسکوپی

آندوسکوپی فوقانی و تحتانی


آندوسکوپ های امروزی ، بسیار پیشرفته هستند . آنها دارای دوربین‌های ویدیویی می‌باشند که تصاویر را می‌توان به طور مستقیم از یک مانیتور مشاهده نمود . این آندوسکوپ ها همچنین دارای لوله‌هایی برای ساکشن یا کشیدن مایع درون معده به خارج ، فرستادن هوا به داخل معده و بادکردن آن و عبور دادن وسایل خاصی برای نمونه‌برداری از بافت معده ( بیوپسی ) نیز می‌باشند . آزمایش آندوسکوپی ، دقیق‌ترین و مفیدترین راه برای بررسی علل مشکلات گوارشی به خصوص معده می‌باشد . این آزمایش ، بهترین راه تشخیص زخم‌های گوارشی و سرطان معده بوده و همچنین برای تشخیص عفونت هلیکوباکترپیلوری بسیار مفید می باشد .

   آندوسکوپی از دستگاه گوارش فوقانی

آندوسکوپی از دستگاه گوارش فوقانی روشی است  برای بررسی لایه ی داخلی مری، معده و بخش ابتدایی روده ی باریک ( اثنی عشر )  اندوسکوپ یک وسیله ی منطعف و باریک است که قابلیت تصویر برداری دارد . نوک آن وارد دهان می شود و  بعد از مری، معده، و دوازدهه می گذرد .

با استفاده از این روش ، پزشک می تواند زخم، التهاب، تومور، عفونت و یا خونریزی را مشاهده کند . با استفاده از این روش نمونه های بافتی تهیه می شود ( بیوپسی )، پولیپ ها برداشته می شود ، خونریزی درمان می شود .

   آندوسکوپی از دستگاه گوارش فوقانی چگونه انجام می شود ؟

این تست در مطب یا کلینیک یا بیمارستان انجام می شود . معمولا نیازی به بستری نیست . ممکن است قبل از انجام این تست ، تست های خونی برای بررسی وضعیت سلول های خونی و یا  مشکلات انعقاد خون چک شود .

در زمان انجام این تست ممکن است داروهای ضد درد و یا آرام بخش به صورت وریدی و یا بیهوشی بنا به درخواست بیمار استفاده شود .

   اندوسکوپی قسمت تحتانی دستگاه گوارش چیست ؟

این یک بررسی و آزمایش است که در قسمت تحتانی دستگاه گوارش انجام می‌شود . پزشک بر اساس علایم و نشانه‌های بیمار و بر اساس دیگر یافته‌ها در دیگر بررسی‌ها و آزمایشات ، ممکن است تشخیص دهد که انجام این اندوسکوپی برای بیمار لازم و مفید است .
مثلاً بررسی کولون ، رکتوم و مقعد در کسانی که خونریزی در مدفوع بدون علت مشخص هستند ، اسهال یا یبوست طول کشیده دارند یا خون و چرک مخفی در مدفوع دارند .

    طریقه‌ی انجـــــام اندوسکوپی تحتانی 

اندوسکوپی قسمت تحتانی دستگاه گوارش توسط پزشک متخصص در اتقاف عمل مخصوص انجام می‌شود . کولونوسکوپی می تواند حدود 30 دقیقه طول بکشد . سیگموئیدوسکوپی اغلب حدود 15 دقیقه طول می کشد.

:.:.:    از شما می‌خواهند که بر روی تخت مخصوص دراز بکشید .

:.:.:    برای کولونوسکوپی به شما داروی تسکین بخش از راه تزریق وریدی تجویز می‌شود . در سیگموئیدوسکوپی اغلب به داروهای تسکین‌بخش نیازی نیست .

:.:.:   لوله اندوسکوپ وارد روده‌ی شما می‌شود ، ممکن است این عمل ایجاد کمی فشار و انقباض نماید . اگر احساس درد داشته باشید باید به پزشک یا پرستار اطلاع دهید ، شاید نیاز به میزان بیشتری داروی تسکین‌بخش وجود داشته باشد . امکان دارد حين كولونوسكوپی احساس دفع به شما دست دهد يا احساس دل‌پيچه كنيد . سعی كنيد به آرامی از طريق دهان نفس‌های عميق بكشيد تا عضلات شكم شما شل شده و احساس راحتی کنيد . خروج هوا از اطراف كولونوسكوپ يک مسأله عادی است و لازم نيست نگران و شرمنده شويد . می‌‌توانيد حين كولونوسكوپی از پزشک اجازه گرفته و وضعيت خود را کمی تغيير دهيد .

:.:.:    دوربین متصل به سر اندوسکوپ ، تصاویر داخل دستگاه گوارش شما را بر روی تلویزیون مخصوص ، نمایش می‌دهد . این اطلاعات ثبت و ضبط می‌شوند .

:.:.:    بعد از انجام فرایند مذکور ، بعد از یک ساعت از انجام کولونوسکوپی شما میتوانید به منزل باز گردید .